4/26/2010 07:57:00 PG

Alahai Subuh... beratnya untuk umat Islam hari ini...


“Barang siapa yang solat Isyak berjemaah maka seolah-olah dia telah solat setengah malam, barang siapa solat Subuh berjemaah, maka seolah-olah dia telah melaksanakan solat malam satu malam penuh." [HR Imam Bukhari]

Subhanallah... besar sungguh ganjaran yang Allah berikan kepada umat Nabi Muhammad. Tidak pernah ada umat sebelum ini yang dikurniakan ganjaran pahala sehebat ini. Namun sejauh mana kita hari ini hargai kelebihan yang Allah berikan kepada umat Nabi Muhammad saw?


Tidak cukup dengan itu, malah Allah 'top up' lagi dengan ganjaran bonus bagi mereka yang melakukan solat sunat fajar.

Dalam hadis riwayat Imam At-Tirmidzi:

“Dari Aisyah r.a telah bersabda Rasulullah S.A.W., dua rakaat solat Fajar (solat Subuh) pahalanya lebih indah daripada dunia dan seisinya.”

Lebih indah daripada dunia dan seisinya? Tak jelas lagi kah? Benarlah.... pada akhir zaman kita melihat yag syurga itu neraka, yang neraka itu syurga! Benarlah!

"Di antara fitnah Dajjal ialah bahawa ia akan membawa syurga dan neraka; adapun neraka Dajjal ialah syurga, dan syurga Dajjal ialah Neraka. Maka barangsiapa diuji dengan neraka Dajjal, hendaklah ia mohon pertolongan Allah sambil membaca permulaan surat al--Kahfi, maka neraka akan menjadi dingin dan damai"

Bersabda rasul s.a.w: Para malaikat malam bertukar dengan malaikat siang dan mereka berhimpun pada waktu solat subuh dan solat Asar, mereka kemudian naik ke langit Allah bertanya kepada mereka dan Dia lebih mengetahui. ” Bagaimana kamu tinggalkan hamba-ku?”
Para malaikat menjawab: Kami tinggalkan mereka dalam keadaan menunaikan solat dan kami bertemu dengan mereka juga  dalam keadaan menunaikan solat, ampunkanlah mereka pada hari pembalasan. ” [Hadith Muttafaqun ’Alayhi]
Solat Subuh merupakan ujian yang berat, dan tak mungkin mudah untuk dihadapi sekiranya tanpa niat yang ikhlas, serta usaha dan mujahadah yang bersungguh-sungguh. Seperti mana hadith Nabi saw yang bermaksud:

"Sesungguhnya solat yang paling berat bagi orang munafiq adalah solat Isya' dan solat Subuh. Sekiranya mereka mengetahui apa yang terkandung di dalamnya, nescaya mereka akan mendatangi keduanya sekalipun dengan merangkak"

Lihatlah bagaimana Nabi saw menggambarkan kehebatan ganjaran subuh berjemaah dan sehingga orang yang  benar-benar faham akan mendatanginya walaupun merangkak! Dan beratnya solat Subuh sehinggakan ia membezakan antara mukmin dan munafiq!

Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. [Al-Ankaboot: 2-3]

Namun lihat lah diri kita? Tanya kepada diri sendiri apa usaha di malam hari agar kita dapat bangun Subuh berjemaah?

Facebook? Movie terbaru? Ziarah bilik kawan? Borak kosong? Study lewat malam? (kononnya)

Salahkah ber'Facebook'? Salahkah tengok Movie? Bukan itu persoalannya!

Tapi kalau inilah amalan yang kita lakukan sehingga sanggup tinggalkan ganjaran Subuh yang Allah berikan, tak munafiq kah kita? 'Kau' marah? Terasa hati? Bagus, itu petanda 'kau' masih hidup! Aku ingat 'kau' dah mam***!

Memang aku tulis ni untuk buat 'kau' terasa? Kasar? Tak berhikmah?

Aku katakan: "hikmah itu ada pada diam, hikmah itu ada pada perkataan, hikmah itu ada pada ketenangan, hikmah itu ada pada kemarahan, hikmat itu ada pada kelembutan, hikmah itu ada pada kekerasan!"

Biarlah 'kau' terasa! Memang aku nak 'kau' rasa! Nah! Rasakan 'kau'! Tak malu ke 'kau'? Mengaku orang mukmin, tapi Nabi kata 'kau' ada ciri munafiq! 

Harap 'kau' segera sedar dan bertaubat!


Wallahu 'Alam

-Ibnu Abas al-Banjari-

P/S: "Kau" merujuk kepada IMAN bin ISLAM. Kau pun terasa ke? Bagus! =)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails