5/26/2010 04:51:00 PTG

Imam MudaLama betul aku tak update blog ni.. sebulan terbengkalai.. Semalam aku menonton rancangan Imam Muda di Astro. Macam-macam gelagat 'imam' aku tengok. 

Nak dijadikan cerita, aku rasa pelik dengan salah seorang peserta yang mempertikaikan keputusan hakim. Alasannya? Dia kata dia sudah dua kali menjadi imam tarawih di Masjid Negara dan Imam Masjid Negara pun mengiktiraf suara dan bacaannya. Siap dia kata dia pernah jadi hakim tilawah al-Quran, lepas tu kalau boleh dia nak suruh hakim tadi pula baca biar dia check. Hahaha tergelak aku!

Bukan lah aku nak pertikaikan kesedapan suaranya mahupun kebagusan bacaan imam muda tersebut. Cumanya,   aku sedikit terkesima dengan sikap beliau. Yelah, bukan ke semua orang sedia maklum mana-mana pertandingan pun ada syarat @ terma seperti berikut: "keputusan hakim adalah muktamad......"

Lagipun bukan ke pertandingan seperti ni begitu subjektif? Maka tak perlu lah nak frust atau kecoh sangat kalau tak qualified. Betul tak?Teringat pula aku kisah sahabat* Nabi s.a.w. yang rasa suara dia sedap dan nak ganti Bilal R.A jadi muazzin. Rasulullah benarkan sahabat tersebut ganti Bilal untuk satu Subuh dan beliau pun azan lah. Memang sedap, merdu dan syahdu sehingga ramai orang berkunjung ke masjid dan memuji sahabat tersebut? Tetapi tahu apa pertanyaan Malaikat Jibrail pagi tu? "Ya Muhammad, adakah kamu semua tidak solat Subuh tadi?" Rupa-rupanya suara azan tersebut tidak sampai ke langit dan tidak didengari oleh para malaikat. 

Aduh.. suara yang sedap kalau dibaca dengan riak dan menunjuk-nunjuk tiada nilainya di sisi Allah. Perbetulkan lah niat wahai Imam-imam muda sekalian. Tahniah kepada yang layak!

Wallahu 'Alam

-Ibnu Abas-

*p/s: untuk cerita penuh kisah sahabat tersebut sila rujuk kitab Sirah ye..  =)

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails