9/25/2010 01:29:00 PG

Melayu Hilang Hak? hak hak hak!

KUALA LUMPUR 23 Sept. – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mengingatkan orang Melayu bahawa mereka akan kehilangan kuasa dan ‘suara’ jika pakatan pembangkang berjaya mengambil alih pemerintahan negara.
Kata beliau, ia terbukti sewaktu Perak diperintah pakatan pembangkang selepas pilihan raya umum lalu apabila DAP lebih berkuasa di negeri itu walaupun Menteri Besar daripada Pas.
“Kita lihat (Datuk Seri) Mohammad Nizar Jamaluddin di Perak, walaupun dia Menteri Besar tapi dia ikut arahan DAP sehingga (pakatan pembangkang) jatuh. Orang Cina mendakwa ini adalah usaha BN menjatuhkan kerajaan Cina.
“Jadi mereka panggil kerajaan Cina, tak mungkin kita juga akan dapat Perdana Menteri yang semacam Nizar, namanya Melayu, agama Islam tetapi dia bukan sebenarnya bebas, dia adalah alat pada orang lain dan ini boleh berlaku,” katanya.
Beliau yang juga bekas Presiden UMNO berkata demikian dalam wawancara khas dipetik daripada laman web www.umno-online.com yang disiarkan hari ini.
Dr. Mahathir menambah, walaupun Nizar yang mewakili Pas ketika memerintah Perak seolah-olah memperjuangkan Islam, parti itu sebenarnya menggunakan Islam sebagai alat untuk mendapat sokongan.
Sementara itu menurutnya, jawatan sebagai Perdana Menteri di negara ini bukan ‘dikhaskan’ buat orang Melayu atau beragama Islam sahaja sebaliknya ia tertakluk kepada sokongan rakyat ke atas seseorang pemimpin.
“Tidak ada sekatan dalam undang-undang negara, dalam kita punya Perlembagaan tiada yang menghalang orang Cina atau India jadi Perdana Menteri, apa yang perlu sokongan dari majoriti, kalau majoriti dah setuju, kita tak boleh buat apa-apa.” jelasnya.
Dalam perkembangan lain, beliau turut mengkritik hala tuju parti pembangkang lain seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP kerana dilihat tidak ikhlas memperjuangkan kemahuan rakyat selain hanya mahu merampas tampuk pemerintahan daripada BN.
Sebagai contoh, katanya, PKR wujud bukan kerana mahu menuntut keadilan buat rakyat di negara ini tetapi sebagai platform merealisasikan cita-cita seorang pemimpinnya yang berhasrat menjadi Perdana Menteri.
“Trend itu tidak lagi menjadi tumpuan, tetapi kepada apa saya dapat, apa kau dapat, lebih kepada peribadi. Itulah terbentuknya keadilan, keadilan itu nama sahaja. Tubuh PKR seolah-olah negara ini tidak ada keadilan,” jelasnya.


Komen:

Tun Dr Mahathir kata hak orang Melayu hilang kalau Pakatan Rakyat memerintah. Persoalannya sejauh mana hak orang Melayu dipelihara sepanjang BN memerintah?

Kalau memberi tanah kepada orang Cina miskin, PAS dikatakan boneka Cina (DAP), maka apa patut gelaran yang UMNO terima setelah memberikan bukit & gunung kepada tokey judi (Genting Highland)?

Aku tak nafikan Tun banyak jasa, tapi Tun jangan pura-pura suci dan tak berdosa terhadap rakyat dan negara.

Kalau Tun seorang pejuang bangsa yang suci, Tun takkan rampas royalti rakyat Terangganu. Tun takkan biarkan wang rakyat Terengganu dibazir oleh Idris Jusoh ketika itu untuk buat projek yang tiada manfaat untuk rakyat (Monsun Cup, Masjid Kristal yang menjadi destinasi pelancongan)

Kalau Tun sayangkan Melayu, Tun takkan tergamak biarkan hak royalti rakyat Kelantan dinafikan kerajaan pusat!

Kalau Tun benar-benar sayangkan bangsa, Tun takkan suatu ketika dahulu menghapuskan kuasa Raja!

Kalau Tun betul-betul nak perjuangan bangsa, Tun takkan buang bahasa dengan perkenalkan PPSMI!

Sudah lah.. kalian berjuang untuk perut... tak perlu bercakap soal bangsa.. Aku tak bangga menjadi MELAYU, tapi aku bersyukur menjadi seorang ISLAM..!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails