4/16/2009 10:19:00 PTG

Cara buang "This copy of Windows is not genuine" notification

Pernah tak PC / Laptop anda dapat notification seperti ini :"This copy of Windows is not genuine". Ada orang menggunakan cara yang menyusahkan dengan memformat PC. Alahai..buang masa! Ikut langkah berikut dan ia mengambil masa kira-kira 5 minit sahaja untuk selesai!

1) Buka My Computer, Copy C:\Windows\System32\ dan paste address bar komputer anda

2) Cari WgaTray.exe dan highlight, kemudian rename ia.

3) Kemudian tekan ctrl+alt+del pilih tab 'process' dan delete WgaTray.exe process. Selepas itu baru lah delete WgaTray.exe yang telah di'rename' tadi.

4) Pergi ke C:\Windows\System32\dllcache\ pula (Copy paste je kat address bar macam step 1 tadi) dan cari WgaTray.exe lalu delete ia.

5) Akhir sekali modify registry anda. Tekan button 'windows + R' atau pergi ke start button > Run dan taip regedit. Pergi ke:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Notify dan delete folder WGALOGON .


Siap dan restart PC anda! =)

-Ibnu Abas-

12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

terima kasih...ade jg yg tau...br ingat nak format je laptop. tp..yg ujung tu x fhm mcm mana nk wat..poning den

الحفيظ بن عباس berkata...

Tak faham? Mudah saje, ikut je step yg diberi.. mula2 type regedit kt 'Run' lepas tu masuk satu2
HKEY_LOCAL_MACHINE pastu SOFTWARE dan seterusnya.. selamat mencuba! =)

amel berkata...

atau pun guna saja software yang direka khas untuk tukar Windows anda kepada yang tulen. Ada sesiapa mahu?? Minta tuan punye blog ni tolong beritahu di weblog ana ye~

amel berkata...

ohohoho!! ngak bole dibuat link download gitu saja om~ nnt Bill Gates saman!! bila ada yang mahu saja baru beritahu..

Tanpa Nama berkata...

bole la...kamil..kak nazila, nak sotware tu...bole kan..akak la 'tanpa nama' tu. hehe

الحفيظ بن عباس berkata...

Salam akak boleh email saya gak. Saya dah ada copy nye.. Hehe

amel berkata...

haaa... mintak kat apies ye kak...
oh ye... aritu lupe nak bg satu lg application.
App ni gunenye utk check status kite punyer serial key (genuine @ tak windows kite). Nnt saya bg kat apies, akak tuntut! heheh!

p/s: akak tak bg emel, cane saya nak hantar?

Tanpa Nama berkata...

salam...teme kasih korang...akak da dapat dr kamel app tu..

Nabiel berkata...

salam....sy dah cube mcm yg awk ajar tue...step pertama tue dapatlh settlekn tp biler msuk step yg ke-4 tue..xdapt cari dllcache...so xdpat buang sepenuhnyer genuine notification tue...mcm mane erk???laptop sy akn rosak ke klau benda mcm nie jadi???

الحفيظ بن عباس berkata...

type C:\Windows\System32\dllcache\ di address bar

tak pasti boleh rosak / tak cuma ianya annoying

amel berkata...

System32 menempatkan segala pointer untuk keseluruhan program yang ada (install automatik @ pilihan sendiri).. selagi anda tidak padam(delete) apa2 fail yang salah, PC anda selamat. ('_')

Sekiranya anda terpadam sesuatu yang VITAL (penting) utk PC anda beroperasi, dan tidak tahu apekah ia... Restart dan lihat respon dr PC anda semasa ia mula beoperasi semula(selepas logon). Jika ada WARNING @ tetingkap berbunyi "System cannot found"... maka itulah maklumat/fail yang telah anda padam td...

Hati-hati! ('o')

Nabiel berkata...

ok TQ...n gud luck untuk final....(^_^)

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails