4/27/2009 11:48:00 PTG

Kisah Si Anak Kecil

Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, sedang dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.
Apabila orang tua itu melihat anak kecil tadi menangis, dia pun berkata, "Wahai anak kecil kenapa kamu menangis?"
Maka berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik saya telah membaca ayat al-Qur'an sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi, "Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum wa ahlikum nara" yang bermaksud, " Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu dan ahli keluargamu dari api neraka." Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam api neraka."

Berkata orang tua itu, "Wahai anak, janganlah kamu takut, sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka."
Berkata anak kecil itu, "Wahai pakcik, pakcik adalah orang yang berakal, tidakkah pakcik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali yang mereka akan letakkan ialah ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka letakkan yang besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis, "Sesungguh anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti?"

Komen:
Kalau lah kita bertaqwa seperti anak kecil di atas, sudah tentu kita takut hendak melakukan maksiat kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala. Mari kita tanya diri sendiri. Sejauh mana kita yakin adanya malaikat yang mencatit segala amalan? Sejauh mana kita yakin akan alam barzakh (kubur), sejauh mana kita yakin kedatangan Yaumul Hisab (Hari pembalasan). Umat Islam hari ini dilanda krisis keyakinan. Yang memerintah, seolah-olah tidak akan jatuh; yang berduit, seolah-olah tidak mungkin miskin; yang muda, seolah-olah tidak akan tua; yang panjang umur seolah-olah tidak akan mati. Janganlah jadikan Islam sebagai pakaian yang boleh kita pakai dan tanggalkan bila-bila masa kita suka; jangan jadikan Nabi sebagai idola semasa maulid Nabi kemudian dalam kehidupan sehari-hari sunnah baginda langsung tak guna pakai; janganlah jadikan al-Quran sebagai tangkal pembawa tuah atau perhiasan di dinding atau khazanah yang tersimpan rapi di dalam almari. Kembali kepada agama fitrah yakni Islam. Yakinlah, Islam ialah penyelesaian bagi segala masalah.

Wallahu 'Alam....

-Ibnu Abas-

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails